Următorul articol are ca scop a vă ofer informații cu privire la boala hemoroidală. Vom structura informațiile astfel încât să vă fie mai facil să înțelegeți în ceea ce constă această afecțiune. Spre finalul articolului vom prezenta un tratament de eliminare hemoroizi externi și vom specifica care este și cea mai bună cremă pentru hemoroizi.
Hemoroizii reprezintă o afecțiune destul de frecventă însă din păcate tratamentul este unul incert și continuu studiat. Astfel că medicii de cele mai multe ori tratează simptomatic. Cu cât pacienții se prezintă mai repede la cabinetul medicului cu atât aceștia pot fi tratați mai eficient.
Teama de diagnosticare precum și jena pacienților amână intervenția în timp util precum și dificultatea tratării hemoroizilor. De cele mai multe ori durerea precum și sângerarea în zona anorectală reprezintă motivul pacientului de a se prezenta la cabinetul medicului specialist. Medicul de specialitate al acesteia afecțiuni se numește proctolog.
Cuprins articol:
- 1 Ce sunt hemoroizii si cum ne pot afecta activitățile noastre zilnice?
- 2 Care este cea mai bună cremă pentru hemoroizi externi?
- 3 Ce alt tip de tratament pentru hemoroizi externi mai avem la dispoziție?
- 4 Hemoroizii externi se retrag singuri ?
- 5 Ce suplimente alimentare pot fi folosite pentru tratarea hemoroizilor ?
Ce sunt hemoroizii si cum ne pot afecta activitățile noastre zilnice?
Precum orice altă zonă a corpului uman regiunea anorectală este și ea o zonă foarte bine vascularizată. De-a lungul timpului presiunea creată la acest nivel poate determina dilatarea anormală a venelor ce irigă această zonă. Edemațierea vaselor de sânge inițial produce disconfort ulterior determinând și simptomatologia specifică.
Se vorbește de boala hemoroidală în momentul în care aspectului local i se asociază și o simptomatologie. Dacă descompunem cuvântul hemoroizi în limba greacă haima- înseamnă sânge iar rhein- a curge reprezentând însuși principala manifestare severă a acestei afecțiuni și anume sângerarea.
Alte manifestări ar fi iritația, pruritul, senzația de plenitudine, ca si cum simțiți că nu ați eliminat complet materiile fecale, iar un aspect grav este reprezentat de durerea intensă cauzată de formarea unor trombi la nivelul venelor edemațiante. Acest lucru necesită prezentarea de urgență la spital.
Boala hemoroidală are un impact negativ asupra calității vieții acestui tip de pacienți. Fiind jenați să se prezinte la cabinetul medical, se întârzie diagnosticarea și tratarea afecțiunii. Acest lucru pe lângă durerea fizică resimțită duce și la apariția tulburărilor din zona emoțională. Iată așadar foarte multe motive pentru a nu mai amâna administrarea unui tratament eficient.
Hemoroizi interni vs hemoroizi externi – diferențe, asemănări și simptome
Există două tipuri de hemoroizi cei interni ce se formează pe mucoasa anusului și cei externi ce se formează în jurul anusului în exteriorul acestuia. Hemoroizi interni nu prezintă durere, diagnosticarea lor este întârziată pacientul descoperindu-i doar în momentul în care se exteriorizează în urma presiunii exercitate în timpul defecării. Metoda de diagnosticare utilizată este anoscopia. Astfel pot fi clasificați pe 4 grade în funcție de severitate, dimensiune și stadiul evolutiv al acestora.
Hemoroizi interni nu sunt palpabili sau vizibili. Sângerarea apare abia la finalul defecației. Aceștia devin deranjanți și afectează calitatea vieții prin faptul că produc disconfort atât fizic cât și psihic deoarece la finalul defecației foarte mulți pacienți se confruntă cu problema hemoroizilor interni. Acest lucru se exprimă prin faptul că hemoroizii trebuie introduși manual înapoi în anus.
Hemoroizii externi se află în jurul anusului unde există o bogată rețea vasculară. Prin urmare principalul simptom este durerea însoțită de rectoragie, inflamație prurit și edemațiere. Când afecțiunea evoluează durerea devine constantă și intensă putând apărea fisuri anale, abcese anorectale sau tromboze la nivelul hemoroizilor. Aceste modificări împing pacientul să se prezinte la medic însă într-un stadiu destul de avansat deja.
Rectoragia în acest caz apare încă de la începutul defecației. Sângele are o culoare roșu aprins deoarece hemoroizii de la acest nivel se află în exterior. Durerea apare în momentul în care la nivelul plexului hemoroidal se produc tromboze căpătând o culoare violet albăstruie. Diagnosticarea hemoroizilor externi se poate face prin inspecția regiunii anale. Acest tip de hemoroizi este mai puțin frecvent.
Atât hemoroizi interni cât și cei externi prezintă durere, rectoragie precum și posibilitatea apariției trombozei într-un stadiu evolutiv avansat. Ca și timp de diagnosticare în ambele cazuri pacienții se prezintă tardiv la proctolog fie din cauza jenei fie din cauza identificării tartive a prezenței hemoroizilor. Ca și diferențe ar fi localizarea și modul de diagnosticare prin inspectarea zonei perianale în cazul hemoroizilor externi și prin anoscopie în cazul hemoroizilor interni.
Eliminare hemoroizi externi – este eficient un tratament naturist?
Aceasta afecțiune nu a beneficiat nici până în prezent de un tratament concis. Pacienții preferă să opteze pentru un tratament naturist. Nu pentru că metodele chirurgicale nu ar fi practicate însă utilitatea lor nu pare să fie eficientă pe termen lung. Prevenția este bineînțeles cea mai bună metodă în eliminarea hemoroizilor externi printr-o dietă echilibrată, mișcare, evitarea creării presiunii în regiunea anorectală.
Hemoroizii externi pot dispărea de la sine. Din această cauză tratamentul naturist este cel mai frecvent utilizat în această patologie. Se aplică local unguente pentru estomparea pruritului, iritației sau durerii. De asemenea se pot trata sau preveni cauzele declanșatoare ale apariției hemoroizilor externi prin hidratare și consumul de fibre în cazul constipației.
Care este cea mai bună cremă pentru hemoroizi externi?
Este o afecțiune cu care se confruntă din ce în ce mai multă lume, aceasta predominantă mai ales în rândul bărbaților dar poate apărea și în rândul femeilor. Într-un procent de aproximativ 73% boala hemoroidală apare înaintea vârstei de 50 de ani iar într-un procent de aproximativ 92% apare după vârsta de 50 de ani. Una din trei persoane se confruntă cu prezența plexului hemoroidal.
Pacienții ajung într-un stadiu evolutiv deja tardiv din cauză că sunt jenați dar și din cauza costurilor necesare diagnosticării hemoroizilor. Indiferent de cum preferă să se trateze, pacienții ar trebui să înceapă prin menținerea curată a zonei printr-o igienă adecvată. Este urmată cel mai adesea de imersarea regiunii perianale în ceaiuri calmante. După uscarea zonei de cele mai multe ori se aplică un unguent ce calmează durerea, pruritul, reducând disconfortul.
Nu există o singură cea mai bună cremă pentru hemoroizi însă, utilizarea unui unguent este un bun tratament de eliminare hemoroizi externi. Tratamentul prin aplicarea unui unguent trebuie să fie cel mai sigur recomandat de un medic specialist pentru a fi cea mai bună pentru pacientul respectiv. Deși pacienții evită consultul unui medic specialist, cremele destinate ameliorării simptomatologiei hemoroizilor sunt cel mai frecvent tratament pentru care se optează.
Hemoroizii externi fiind o afecțiune destul de incomodă, tratamentul hemoroizilor prin aplicarea de creme este o modalitate mai repede de acceptat și de utilizat. Aceasta are avantajul de a reduce simptomele de tip acut cum ar fi pruritul sau iritațiile produse la nivelul tegumentului. Totodată ameliorează și simptomele de tip cronic precum durerea, inflamația sau ajută la retragerea hemoroizilor.
Unguent hemoroizi externi inflamați – ce trebuie să alegi?
Un unguent pentru hemoroizi externi inflamați trebuie să aibă specificat pe ambalaj sau prospect ce ingrediente active are, în ce concentrație se află raportat la cantitatea totală a produsului, modul de administrare, cantitate dar și frecvența aplicării.
În cazul în care considerați că informațiile oferite pe prospect sunt prea succincte sau greu de înțeles puteți cere informații suplimentare atât de mediculului specialist cât și farmaciștilor. Poți chiar și nouă să ne pui întrebări în secțiunea de comentarii a acestui articol sau la review-urile de pe site-ul nostru.
Pentru ca unguentul să fie eficient ar trebui să aveți o viziune clară asupra diagnosticulului și stării dumneavoastră de sănătate. Majoritatea unguentelor pentru această patologie sunt procurate din extracte naturale din plante, drept urmare șansele de a dezvolta alergii sunt foarte scăzute. Dacă respectați informațiile și recomandările atât a medicilor cât și a distribuitorilor unguentelor puteți obține rezultate adecvate în urma aplicării tratamentului local.
Ce alt tip de tratament pentru hemoroizi externi mai avem la dispoziție?
Trebuie menționat faptul că fiecare caz este diferit și are particularitățile lui, așadar, în urma unui diagnostic precis se poate întocmi un tratament personalizat. În funcție de stadiul patologiei, medicul oferă cele mai optime decizii curative însă, pacientul hotărăște care este tratamentul ideal pentru el.
Ca un prim pas în tratarea oricărei afecțiuni este evaluarea stilului de viață care trebuie să cuprindă o dietă sănătoasă și o hidratare corespunzătoare astfel se poate preveni apariția hemoroizilor precum și a altor afecțiuni.
Remediile cu acțiune locală imediată sunt reprezentate de unguente. Acestea pot fi însă ineficiente într-un stadiu mai avansat sau cu o evoluție aparte a patologiei, pentru aceasta medicul poate recomanda tratamentul prin intervenții chirurgicale. Tocmai din acest motiv se recomandă mereu luarea de măsuri începând cu primele semne de apariție a unei afecțiuni, pentru a se putea trata cu un tratament ușor și în timp cât mai scurt.
Se cunosc câteva alternative terapeutice non-chirurgicale precum bandarea plexului hemoroidal, scleroterapie prin injectarea unei substanțe ce reduce în dimensiuni hemoroizii, coagulare prin raze infraroșii laser, electrocoagularea. Se recurge la terapia chirurgicală când alternativele precedente nu au avut niciun impact asupra hemoroizilor. Astfel că se efectuează hemoroidoplexie, hemoroidectomie, îndepărtarea parțială sau în totalitate a hemoroizilor.
Bicarbonatul pentru hemoroizi
Bicarbonatul de sodiu are întrebuințări multiple atât în bucătărie cât și în domeniul medical. Printre calitățile sale se numără și faptul că este un bun antiseptic. Prin urmare se poate utiliza bicarbonatul pentru hemoroizi pentru igienizarea corectă a regiunii perianale. Consumat în cantități mici poate preveni apariția constipației care este o cauză a apariției hemoroizilor.
Cura cu bicarbonat de sodiu se poate întinde pe parcursul unei săptămâni. Timp de trei zile se consumă o lingură de bicarbonat amestecată cu 250 ml de lapte cald, cu jumătate de oră înainte de prima masă a zilei. Ulterior se crește doza dar și frecvența de administrare. În cursul a 24 de ore se consumă două astfel de preparate, cu 30 de minute înainte de masă. Această metodă nu este una curativă ci una preventivă putând încetini și ritmul de creștere al hemoroizilor.
Bicarbonatul pentru hemoroizi se poate utiliza și sub forma unor băi. Are capacitatea să amelioreze durerea. 100 g de bicarbonat sunt suficiente pentru apa în care urmează să realizați baia. Timpul necesar de acțiune este de minim trei ore. Pacienților care prezintă patologii la nivelul prostatei le este contraindicată efectuarea acestui tip de tratament. De asemenea se mai pot practica aplicații locale sau clisme.
Antiinflamatoare hemoroizi – ce rol au și cât de eficiente sunt ?
Am prezentat mai sus metode de tratare a hemoroizilor precum tratamentele non-chirurgicale, unguentele, utilitatea bicarbonatului de sodiu si cele chirurgicale, iar acum urmează să stabilim și eficiența anumitor antiinflamatoare pentru hemoroizi. Acestea se pot procura fără prescripție medicală. Se comercializează sub formă de tablete, unguente, supozitoare. Deși sunt la îndemâna oricui, ele pot da randament pe o perioadă scurtă de timp.
Printre cele mai comune antiinflamatoare pentru hemoroizi se numără și aspirina, ibuprofenul, paracetamolul sau naproxenul. Rolul lor principal fiind ameliorarea durerii și reducerea proceselor inflamatorii. Rectoragia este un simptom care contraindică utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene deoarece accentuează hemoragia la nivelul anorectal.
În urma diagnosticului, medicul poate prescrie și administrarea unor preparate ce conțin steroizi, anestezice locale ( lidocaină, benzocaină, procaină ) și/sau antiseptice ( trimebutin ). Tratamentul pe baza de steroizi precum corticosteroizi este recomandat a se utiliza pe o perioadă scurtă de timp datorita efectului atrofic asupra mucoasei anusului sau a posibilelor tulbuări hormonale.
Hemoroizii externi se retrag singuri ?
În stadiile incipiente hemoroizii externi nu necesită tratament cu atât mai mult cu cât de regulă sunt asimptomatici. În acest moment hemoroizii externi se retrag singuri. În această etapă regiunea anorectală se menține igienizată, se realizează o dietă echilibrată și se practică și sportul. Acestea sunt metode atât prevenție cât și alternative pentru a încetini procesul evolutiv al patologiei.
Dacă hemoroizii sunt de dimensiuni mici și nu prezintă simptome, ei se pot retrage singuri într-un ritm de 7-10 zile. Dacă se respectă metodele de prevenție amintite anterior se poate evita sau cel puțin întârzia momentul apariției altor polipi hemoroidali. Este important de știut faptul că orice persoană este predispusă în a dezvolta apariția hemoroizilor.
Când încep să apară simptomele, tratamentul este realizat în funcție de stadiul evolutiv al bolii. Acest lucru se traduce prin faptul că la nivelul polipilor hemoroidal s-au produs numeroase tromboze și aceștia au crescut în dimensiuni fiind edemațiați. Se produce atât disconfort fizic cât și apariția rectoragiei. Situația impune consultul unui medic proctolog.
Ce suplimente alimentare pot fi folosite pentru tratarea hemoroizilor ?
Boala hemoroidală afectează un procent de peste 50% din populația lumii. Este o afecțiune care reține foarte mulți pacienți din a se trata datorită faptului că aceștia consideră că este rușinos să te prezint la medic cu afecțiuni în regiunea anală.
Mai ales în stadiul incipient, pacienții preferă să se trateze singuri cu ajutorul remediilor naturiste, băbești sau supliment alimentare. Acestor metode, dacă le sunt alăturate o dietă echilibrată și evitarea sedentarismului patologia poate fi menținută sub observație.
Astfel se poate evita dezvoltarea complicațiilor. Aici vine în ajutor și utilizarea suplimentelor alimentare. Prin introducerea lor în schema de tratament pe cale non-invazivă a hemoroizilor, ajută la ameliorarea simptomatologiei, prevenție și îmbunătățirea calității vieții. Pentru a vă fi de un real folos acest articol vă vom propune două supliment alimentare care pot veni în sprijinul tratării afecțiunii dumneavoastră.
Gelarex este una dintre cremele care ar putea să vă fie de folos în diminuarea simptomatologiei produsă de prezența hemoroizilor. Remarcăm faptul că suplimentul natural Gelarex are o formulă pe bază de ingrediente naturale. Conține extracte din aloe, cartof, usturoi, palmier și saw palmetto. Sunt ingrediente active ce reduc inflamația și restabilesc calitatea țesutului canalului anorectal. Are utilitate atât în tratarea hemoroizilor interni cât și a celor externi.
Se aplică de 1-2 ori pe zi, în zona lezată timp de o lună. Gelul are rol antiinflamator, antiseptic, calmant, îmbunătățește circulația sangvină la acest nivel favorizând vindecarea. Este un supliment alimentar care fiind compus din extracte naturale, nu produce alergii sau efecte secundare. Este un produs utilizat atât în Europa cât și în Statele Unite de aceea puteți fi siguri de eficacitatea lui.
Un alt supliment alimentar pe care dorim să vi-l propunem este Rectin. Crema Rectin calmează pruritul, iritația și reduce disconfortul. Mai menționăm aici și faptul că această cremă are un efect antiinflamator, antiseptic, antialgic. Se apropie destul de mult din punct de vedere al eficienței de Gelarex. De altfel, așa cum am arătat în reviewurile lor, ambele sunt o alternativă foarte bună tratamentelor medicamentoase.
De asemenea, în compoziția sa găsim extract de cătină, centella asiatica, castan și rădăcină de spițar. După aproximativ o săptămână de utilizare încep să apară și rezultatele. Ca și mod de utilizare aceasta este recomandat a se administra timp de o lună.
Este indicat să nu continuați tratamentul mai mult de 30 de zile deoarece poate produce iritații la nivelul tegumentului. Se igienizează zonă cu apă și săpun după care se aplică o dată dimineața și o dată seara. Se utilizează suficient produs încât să ajungă pe toată suprafața afectată.
Mai trebuie să menționăm aici faptul că acesta nu prezintă contraindicații semnificative doar în cazul în care sunteți alergic la unul dintre componentele din care este preparată crema. Așadar un risc minim, dar beneficii maxime. Iată așadar un set complet de opțiuni pe care le avem la dispoziție pentru tratarea hemoroizilor.
Hemoroizi
Buna ziua,
Ce se poate intampla daca o aplic de mai multe ori pe zi *(3-4 ori)? Pot exista efecte adverse?
Ionut
Am folosit acest produst pe care il recomandati si este foarte bun. Multumesc pentru ajutor!
Rodica Milos
Eram intr o criza și am folosit acest unguent cu aplicator și după prima utilizare s-a redus cu mult durerea , deja in a doua zi numai aveam nicio durere.
Silviu nicolae
Buna ziua,ce crema ati folosit?