Artrita reumatoidă reprezintă acea boală inflamatorie cronică și progresivă care afectează preponderent articulațiile, însă poate cu ușurintă sa afecteze și inima, vasele de sânge, plămanii, ochii și chiar pielea. Artrita reumatoidă este o afecțiune autoimună care se manifestă prin afectarea membranei sinoviale de către sistemul imunitar.

Ne putem da seama că ne confruntăm cu artrita reumatoidă atunci când avem simptome precum articulații calde, umflate și dureroase mai ales dimineața, lipsa poftei de mâncare, oboseală și febra. Această boală debutează cu dureri localizate la nivelul degetelor de la mâini sau picioare și progresiv afectează articulații mai mari, precum genunchii, gleznele, șoldurile, umerii sau coatele.
Aceasta boală inflamatorie, fiind o boală cronică nu are un tratament, iar persoanele care se confruntă cu această boală se văd nevoite să o țină sub control pe toată durata vieții.
Un tratament urmat corect poate reduce totuși inflamația și să scadă nivelul durerii încetinind astfel progresia bolii. Pentru persoanele care sunt diagnosticate într-un stadiu incipient exista șanse foarte mari de remisie a bolii.
Cuprins articol:
Ce este artrita reumatoidă și cum ne afectează viața de zi cu zi?
Artrita reumatoidă sau denumită și poliartrita reumatoidă este o afecțiune cronică ce apare atunci când țesutul care căptușește cavitatea articulară este atacat de sistemul imunitar. Aceasta este o boală autoimună declanșată din motive neștiute încă de medicină.
Specialiștii susțin ca nu cunosc exact acele cauze care pot declașa afecțiunea, însă o pun pe seama geneticii și a factorilor din mediul extern. Fumatul sau unele traumatisme sunt considerate cauze declanșatorii ce pot agrava rapid artrita reumatoidă. Deci trebuie avute în vedere atunci când încercăm să găsim un tratament corect.
Sistemul imunitar al unei persoane sănătoase, așa cum îi spune și denumirea, luptă împotriva acelor bacterii și virusuri, dar în cazul unei persoane acesta confundă celule din organism și le atacă prin eliberarea unor substanțe care daunează membranei sinoviale. Alte cauze ce pot susține artrita reumatoidă sunt stresul fizic și emoțional.

Este important de știut faptul că unii factori de risc pot fi modificați atunci când avem grijă la expunerea la stres fizic și emoțional, însă este cunoscut faptul că alti factori de risc nu pot fi modificabili. Alți factori de risc ce pot încuraja artrita reumatoidă pot fi legați de istoricul familiei, fumatul, obezitatea, traumatismele sau chiar clima.
Ce putem face pentru a preveni această afecțiune? Se poate ține sub control?
Atunci când pacienții vor să prevină apariția unei boli efectuează analize și consultă specialiști pentru a nu lăsa boala să se instaleze. În cazul artritei reumatoide lucrurile nu sunt atât de simple tocmai pentru că este o boală autoimună, iar bolile autoimune se depistează abia după declanșarea lor.
Așa cum am menționat, această boală este autoimună și se manifestă diferit pentru fiecare pacient în parte tocmai datorită faptului că poate evolua foarte repede. Deci trebuie să o descoperim din timp.
Pentru a putea preveni totuși apariția artritei reumatoide putem solicita un set de teste pentru depistarea în sânge a factorului reumatoid, mai exact acel anticorp care declanșează și facilitează apariția și dezvoltarea bolii, prin apariția nodulilor articulari care se dezvoltă repede sau prin radiografia articulară care ne va arăta distrucția articulară precoce la debutul bolii.
În cazul pacienților ce deja au fost diagnosticați cu artrită reumatoidă se recomandă un consult în primă etapă la medicul de familie ce vă va trimite către un specialist internist sau reumatolog. Specialistul vă va examina și va prescrie un tratament pentru dureri de articulații și pentru întreținere și recuperare în același timp. Tratamentul poate fi atât medicamentos cât fi fizioterapeutic.
Artrita reumatoidă – simptome care ne spun că s-a instalat afecțiunea
Primul simptom care ne poate duce cu gândul la artrită reumatoidă este legat de durerile articulare, însă poate fi vorba despre o acumulare de oboseală. Simptomele acestei boli se dezvoltă în cele mai multe cazuri de-a lungul a câtorva săptămâni sau chiar luni. Astenia în combinație cu oboseala sunt și ele semne ale unei artrite reumatoide precoce.
În cazul în care aceste prime simptome persistă trebuie să începem să urmărim și alte semne, printre care apariția durerilor articulare, umflarea acestora urmată de sensibilitatea și înțepenirea zonelor. Este cunoscut faptul că în cazul persoanelor care se confruntă cu aceasta boală este destul de dificilă perioada dimineților tocmai pentru că durerile sunt mai accentuate.
Artrita reumatoidă afectează mâinile, picioarele, gleznele și chiar coloana vertebrală și gâtul. În același timp se va observa instalarea oboselii, lipsa poftei de mâncare ce va duce implicit la scăderea în greutate și ridicarea moderată a temperaturii normale a corpului.
Toate aceste simptome sunt urmate de slăbiciunea musculară si eroziuni osoase ce pot da nastere osteoporozei, probleme pulmonare și chiar renale și neurologice.
Evoluția acestei boli poate fi continuă și ascendentă progresând treptat, continuă cu o intensitate în descendență a simptomelor, prin pusee în zone separate ale corpului și cu perioade de relativă acalmie sau prin pusee pe fondul unor inflamări cronice.
Însă este cunoscut faptul că pentru aproximativ 40% dintre pacienții care se confruntă cu artrita reumatoidă simptomele nu implică articulațiile și se manifestă prin afectarea structurilor non-articulare și aici se încadrează pielea, ochii, inima, plămânii, țesutul nervos sau măduva osoasă.
Artrita reumatoidă avansează în patru etape după cum urmează:
- ⭐ Etapa 1 – reprezintă stadiul incipient și implică inflamarea capsulei articulare. Aici apar primele simptome manifestate prin dureri, inflamări și rigiditatea articulară.
- ⭐ Etapa 2 – debutează prin inflamarea membranei sinoviale care se agravează provocând leziuni la nivelul cartilajului urmată de pierderea mobilității.
- ⭐ Etapa 3 – deja artrita reumatoidă este severă. Începe să crească intensitatea durerii și edemului, iar forța musculară și reducerea mobilității devine mult mai prezentă, se dezvoltă deformațiile articulațiilor.
- ⭐ Etapa 4 – ultimul stadiu al artritei deumatoide. Se vorbește deja încetarea procesului inflamator, iar articulațiile nu mai sunt funcționale. Durerea, inflamarea și rigiditatea sunt în continuare prezente.
Ce complicații pot să apară?
Așa cum am menționat, artrita reumatoidă este capabilă să afecteze corpul uman generând mult mai multe probleme. Una dintre problemele care pot apărea în urma confruntării cu aceasta boală este osteoporoza care este cunoscută ca fiind o boală ”silențioasă” care se manifestă la nivelul sistemului osos. Oasele devenind foarte fragile încât o simplă căzătură poate provoca o fractură, iar recuperarea este dureroasă și lentă.
O altă complicație provocată de artrita reumatoidă constă în apariția de noduli reumatoizi. Aceștia sunt umflături de țesut care se formează cel mai des în jurul punctelor de presiune fiind cel mai des întâlniți la coate, dar se pot forma chiar și în plămâni. Cu toate că nodulii nu provoacă alte simptome trebuie sa știm că se pot inflama.

Sindromul de tunel carpian sau după prescurtarea lui STC este de fapt o neuropatie de compresie care apare în urma inflamației tendoanelor. Reprezintă compresia nervului median de la încheietura mâinii și se manifestă prin senzația de arsură și amorțeală a degetului mare, indexului, degetului mijlociu și jumătății laterale a inelarului.
Artrita reumatoidă poate provoca și boli pulmonare, pacienții fiind mult mai predispuși la inflamația țesutului pulmonar. Acestea se manifestă prin îngustarea sau mai grav, blocarea căilor respiratorii, iar pacienții prezintă dificultăți respiratorii, plămanii nu reușesc să se dilate pentru a furniza oxigenul necesar.
Tratament artrită reumatoidă – ce putem face pentru a o ține sub control?
Artrita reumatoidă este o boală cronică, prin urmare nu exista un tratament bine definit care să poată vindeca definitiv artrita, dar putem apela la tratamente care pot ameliora simptomele și ritmul de viată poate reveni la normal. Medicii recomanda ca persoanele care sunt sub un tratament pentru artrită reumatoidă să urmeze și o dietă nutrițională din care să nu lipsească glucidele, lipidele, proteinele, vitaminele și mineralele.
Nu se poate vorbi totuși despre o dietă strictă și specializată pentru această boală, dar este bina ca pacienții să îmbine un tratament pentru artrita reumatoidă administrat corect cu dieta și să încerce pe cât de mult posibil să elimine din meniul zilnic carnea de pasăre sau porc cu cea de pește. Aceasta este recunoscută pentru conținutul de acizi grași polinesaturați care contribuie la scăderea secreției substanțelor derivate din acizi grași inflamatori.
Medicii specialiști recomandă pacienților care se confruntă cu această afecțiune, ca pe lângă un tratament pentru artrita reumatoidă administrat corect, să efectueze exerciții fizice în funcție de zonele afectate și bineînțeles în funcție de toleranța pacientului. Se pot de asemenea folosi și creme precum este și suplimentul Ostex pentru ameliorarea durerilor.

De foarte multe ori se recomandă exerciții pasive și execriții în izometrie care au ca scop creșterea tonusului muscular și evitarea pe cât de mult posibil contracția mușchilor pe parcursul mișcărilor.
Atunci când pacientul consideră că poate tolera exercițiile fizice active specifice fiecărei articulații, este bine să efectueze aceste exerciții moderat, fără a utiliza greutăți și cu atenție tocmai datorită posibilelor apariții unor întinderi musculare și afectarea articulațiilor prin presiunea pusă pe acestea. Totuși exercițiile realizate corespunzător joacă un rol foarte important datorită impactului major în imbunătățirea calității vieții.
Suplimentele alimentare sunt de ajutor?
Omega 3 sau Vitamina D sunt doar câteva dintre suplimentele care pot ajuta pacienții cu artrită reumatoidă să gestioneze mai ușor durerile articulațiilor sau chiar de altă natură. In același timp o dietă echilibrată poate face minuni din mai multe puncte de vedere. In primul rând pot controla inflamațiile și aducând un aport de nutrienți necesari corpului și contribuind la menținerea unei greutăți corporale în parametrii normali.
În al doilea rând o dietă de tip mediteranean în care fructele și legumele în combinație cu cerealele integrale, respectiv pâinea integrală sau orezul brun, dar si grăsimile sănătoase provenite din pește, ulei de măsline sau nuci pot facilita controlul asupra artritei reumatoide, dar ne pot tine departe de mult mai mulle afecțiuni generate se artrită.
O altă vitamină recomandată pacienților care se confruntă cu artrita reumatoidă este Vitamina E tocmai din cauza faptului că acești pacienți înregistrează un deficit de vitamina E. Această vitamină este un antioxidant puternic și unii specialiști consideră că ar putea să reducă deteriorările membranelor articulațiilor. Vitamina E se poate regăsi în alimente pe care pacientul le poate introduce în dieta lui zilnică, printre aceste alimente se numără nucile, semințele, spanacul, varza, kale.
Pe langă dieta alimentară pacienții pot apela la diferite creme. Printre acestea se numără și crema Hondrostrong care este considerată a fi o soluție foarte cautată pentru a scăpa de durerile de spate și cele articulare. Această cremă are efect anaglezic acționând direct asupra sursei de durere, ingredientele fiind declanșatoare procesului de regenerare a țesuturilor afectate.
Un alt produs care vine în ajutorul pacienților este gelul Depanten, un supliment alimentar natural. Depanten vine sub forma unui gel, creat pentru pacientii care suferă zilnic din cauza durerilor articulare sau ale spatelui. Totodată ajută la tratarea și favorizarea vindecării țesuturilor afectate și oprirea procesului de inflamare.
Un alt supliment alimentar natural pe baza de gel este și Hondrofrost, apreciat pentru compoziția sa. Are ca ingrediente active acidul hialuronic ce ajută la reducerea durerii și crampelor îmbunătățind mobilitatea si elasticitatea articulațiilor, mentolul ce este un ingredient activ cu proprietăți analgezice și antiinflamatorii, extractul de arnică care calmează durerea și reface țesutul afectat și colagen care repară țesutul articular prevenind deteriorarea articulațiilor și imbunătățirea mobilității.
Nu există comentarii.
Fii primul care adaugă un comentariu.