Vederea este de fapt procesul ce are loc atunci când razele de lumină reflectate pe obiectele din mediul înconjurător trec prin sistemul optic, se refractă și se focalizează într-un punct. Atunci când vorbim despre o vedere bună punctul focalizat se află pe retină. În schimb când punctul focalizat nu se regăsește pe retină atunci avem un viciu de refracție.
Printre aceste vicii se află miopia, hipermetropia și astigmatismul miopic. Probabil te întrebi ce este miopia și ce este hipermetropia, nu-i așa? Dar astigmatismul miopic? O să afli tot ce trebuie să știi despre ele citind în continuare articolul pe care noi ți l-am pregătit astăzi.
Trebuie menționat faptul că nu ne vom opri doar la a da o definiție pentru astigmatismul miopic, miopie și hipermetropie, ci vom discuta puțin și despre tratamente (de exemplu cele mai bune picături pentru ochi roșii), miopia la copii, picături de ochi pentru curățare și picături pentru ochi care lăcrimează. Practic îți vom oferi mai multe unelte care să te ajute să ai o vedere îmbunătățită.
La astigmatismul miopic avem o situație în care cornea sau cristalinul nu sunt uniform curbate, iar acest lucru duce la o vedere neclară atât la distanță, cât și în orice direcție.
Miopia este o tulburare a vederii în care imaginea unui obiect îndepărtat este focalizată în fața retinei, în loc să fie focalizată direct pe retină. Astfel, miopia afectează vederea la distanță, iar ochii miopi pot avea nevoie de corecție pentru a vedea clar obiectele îndepărtate.
În ceea ce privește hipermetropia, focalizarea are loc în spatele retinei, iar atunci când vorbim despre miopie, focalizarea are loc în fața retinei. Pentru ambele afecțiuni avem atât simptome comune, cât și particulare. Printre care durerile de cap și faptul că pacientul are vederea slabă la depărtare – miopie sau la apropiere – hipermetropie.
Ca tratament de bază atunci când cele două afecțiuni sunt incipiente este programarea la oftalmolog și purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact. Atunci când discutăm despre dioptrii mari, pacientul poate recurge din proprie inițiativă la operație sau îi opate fi recomandat acest lucru de către medicul oftalmolog.
Cuprins articol:
- 1 Ce este astigmatismul miopic și cum poate fi tratat?
- 2 Ce este miopia și ce simptome sunt?
- 3 Ce este hipermetropia și ce simptome are?
- 4 Tratament miopie – ce opțiuni avem la dispoziție pentru dioptrii mari?
- 5 Picături pentru ochi care lăcrimează – care sunt cele mai bune picături pentru ochi roșii?
- 6 Lentile de contact colorate cu dioptrii – pot agrava miopia sau este doar un mit?
- 7 Ce suplimente alimentare naturale putem alege pentru sănătatea vederii?
Ce este astigmatismul miopic și cum poate fi tratat?
Astigmatismul miopic este o afecțiune oftalmologică în care cornea (suprafața exterioară a ochiului) sau cristalinul (lentila naturală a ochiului) nu este uniform curbat, ci are o curbă neuniformă în diferite direcții. În plus față de astigmatism, care poate fi prezent și în ochii non-miopici, astigmatismul miopic apare în ochii persoanelor cu miopie.
Atunci când miopia și astigmatismul miopic sunt prezente împreună, cornea sau cristalinul nu sunt doar curbați în mod neuniform, ci sunt, de asemenea, mai alungiți sau mai bombați într-o anumită direcție.
Corectarea la astigmatismul miopic poate fi realizată cu ajutorul ochelarilor sau lentilelor de contact care au puteri diferite în direcțiile verticale și orizontale, pentru a compensa curburile neuniforme ale corneei sau cristalinului.
Ce este miopia și ce simptome sunt?
Persoanele care nu se confruntă cu afecțiuni ale vederii se întreabă ce este miopia? În cele ce urmează vom discuta despre această afecțiune numită miopie mai amănunțit pentru a înțelege ce este ea, cum se manifestă miopia și simptomele ce ne pot ajuta să detectăm această afecțiune înainte să ne afecteze vederea prea tare.
Miopia reprezintă, așa cum am spus, o afecțiune de vedere determinată de focalizarea razelor luminii în fața retinei, astfel se formează imagini încețoșate la distanță. Miopia poate fi de trei tipuri în funcție de gravitate. Astfel avem miopie mică – până în – 3 dioptrii, miopie medie – cuprinsă între – 3 și – 6 dioptrii, miopie mare – cuprinsă între – 6 și – 9 dioptrii și miopia forte – peste – 9 dioptrii.
În ceea ce privește gravitatea afecțiunii, miopia poate fi corectată prin ochelari de vedere sau lentile de contact, ori dacă medicul oftalmolog recomandă – prin intervenție chirurgicală. Menționăm totuși că intervenția chirurgicală se poate face bifând mai multe cerințe foarte stricte, pentru ca succesul să fie unul garantat. În caz contrar, efectele secundare vor fi unele foarte grave (incluzând aici orbirea).
Vederea încețoșată a obiectelor alfate la distanță, nevoia de a forța ochiul prin închiderea parțială a pleoapelor pentru a vedea mai clar, dureri și disconfort ocular sau dureri de cap sunt doar câteva simptome ale miopiei. Atunci când vorbim despre o miopie forte trebuie să luăm în calcul faptul că dacă nu este tratată aceasta poate duce la orbire.
Miopia la copii poate avea mai multe cauze, iar acestea pot fi influențate de factori genetici, ambientali și de stilul de viață. Mai exact, miopia la copii poate să apară nu doar ca urmare a unor factori genetici (deci moștenire de familie), ci și în urma activităților vizuale apropiate (folosirea prea des a telefonului mobil de exemplu), expunerea redusă la lumina naturală și diferite afecțiuni de tulburări de vedere.
Ce este hipermetropia și ce simptome are?
Ce este hipermetropia? Este o afecțiune oculară care determină o vedere neclară de aproape, focusarea nefiind făcută pe retină. La fel ca la miopie hipermetropia poate fi de mai multe tipuri. Hipermetropie mică – dioptrii până în + 3, medie – dioptrie între + 4 și + 6 și hipermetropie mare – dioptrie mai mare de + 6.
Atunci când ne gândim la cauzele apariției hipermetropiei, de cele mai multe ori vorbim despre cauze naturale fiziologice. Acest viciu de refracție apare din cauza disproporționalităților corneei care este ușor curbată, iar cristalinul este împins în interiorul ochiului ori globul ocular are un diametru mic. Persoanele care se confruntă cu această afecțiune sunt lipsite de capacitatea de a focaliza obiecte aflate în proximitate.
Care sunt simtomele? În primul rând, la fel ca la miopie, în cazul hipermetropiei vorbim despre vederea încețoșată, mai ales în cazul obiectelor aflate la o distanță relativ mică. Durerile de cap, dificultatea întâlnită la citit și oboseala ochilor după o perioadă mai îndelungată de concentrare, forțarea vederii de aproape, durere și tensiune resimțită la nivelul ocular, dificultate de vedere noaptea reprezinta principalele simptome ale hipermetropiei.
Hipermetropia se diagnostichează printr-un consult de specialitate la medicul oftalmolog. În cadrul consultului, medicul oftalmolog va testa acuitatea vizuală astfel determinând dioptriile și în același timp va verifica parametrii de încadrare a pacientului pentru prescripția lentilelor de contact, ochelarilor sau chiar a intervenției chirurgicale, daca este cazul.
Tratament miopie – ce opțiuni avem la dispoziție pentru dioptrii mari?
Miopia, așa cum am mai spus, reprezintă o afecțiune prin care pacientului ii este din ce în ce mai dificil să vadă la distanță. În cazul acestei afecțiuni putem vorbi despre tratarea acesteia prin purtarea de ochelari de vedere, lentile de contact sau intervenție chirurgicală.
În cazul în care pacientul optează pentru ochelari de vedere, este important de știut că aceștia reprezintă în momentul de față un accesoriu la modă. Ramele vin în diverse culori și forme, sunt rezistente și ușor de întreținut. În același timp, este bine să cunoaștem faptul că pe timpul verii putem apela la ochelari de soare cu dioptrii.
Ce se întâmplă dacă ai miopie și nu porți ochelari? Pe lângă faptul că nu vezi bine și îți poți pune, în anumite situații, viața în pericol, o să te confrunți cu ochi obosiți și uscați, iar vederea ta va deveni tot mai slabă din cauza acestui lucru. Nu te va ajuta nici măcar să pui periodic picături de ochi sau picături pentru ochi care lăcrimează ori uscați, deoarece din cauza suprasolicitării nu vor avea un efect pe o perioadă lungă de timp.
Dacă pacientul alege să achiziționeze lentile de contact, acestea vin în mai multe tipuri, modalități de utilizare dar si culori. Când vorbim despre lentile trebuie să știm că acestea fie sunt de unică folosință, iar după o singură purtare acestea nu se refolosesc, ori avem opțiunea de a achiziționa o pereche de lentile care pot fi utilizate o perioadă mai mare de timp.
De menționat este că tratamentul cu suplimente pentru vedere acționează doar în ceea ce privește menținerii acuității vizuale, respectiv ținerea sub control a dioptriilor. Ele nu vor ajuta la regresul acestora.
Putem apela inclusiv la picături de ochi, care sunt potrivite nu doar la miopie, ci și în cazul în care suferim de astigmatismul miopic. Aceste picături de ochi (fie că vorbim de picături pentru ochi care lăcrimează, picături de ochi pentru curățare, picături pentru ochi uscați sau obosiți) sunt utile în menținerea sănătății ochilor noștri. În acest fel, pe termen lung, afecțiunile oculare nu se vor agrava atât de mult.
Poate fi creșterea dioptriilor ținută sub control prin alimentație?
În cazul în care discutăm despre prevenirea creșterii dioptriei trebuie să luăm aminte faptul că există alimete care ne pot ajuta în acest sens, dar în același timp este cunoscut faptul că alimentația sănătoasă poate ajuta în foarte multe feluri și ne poate ține departe de medici și de afecțiuni nedorite.
Printre aceste alimente se numără peștele, tocmai datorită faptului că reprezintă o sursă cu furnizare de suport structural pentru membrane celulare și sănătate oculară. În același timp spanacul, salata și varza sunt alimente cu un conținut bogat în caroteni, mai cu seamă luteină – pigment galben cu rol de protejare a maculei în cazul arsurilor solare.
Un alt aliment care combate creșterea dioptriilor este oul care conșine cisteina, sulf, lecitină, luteină și amino-acizi prevenind astfel cataracta. Usturoiul si ceapa au si ele un conținut ridicat de sulf, care ajută la formarea gluteminei – un important antioxidant pentru ochi, dar și pentru întreg organismul.
Printre alimentele reprezentative care țin la distanță creșterea dioptriilor mai poate fi soia – bogată în proteine, vitamina E, acizi grași esențiali, afinele și strugurii – ajută ochiul în timpul vederii în noapte, vinul – conține nutrienți esențiali în protecția vederii, alunele și stafidele – aproape cele mai concentrate alimente când vinde vorba de vitamine, conțin acizi grași omega-3, stabilizează membranele celulare.
Operatie miopie – este eficientă? Ce presupune și ce rată de succes are?
Știm cu toții că medicina este în continuă dezvoltare și pe zi ce trece apar inovații și descoperiri ce duc la rezolvarea multor afecțiuni de la nivelul ochilor sau cel puțin ne fac viața mult mai ușoară prin menținerea acestora sub observație și control. Același lucru se întâmplă și în cazul afecțiunilor la nivelul ochilor prin apariția a ceea ce se numește operație miopie.
Când vorbim despre această operație pentru miopie, trebuie să luăm în calcul faptul că nu toate persoanele care suferă de această afecțiune sunt eligibile pentru acest tip de procedură. Este important de știut faptul că această operație nu se efectuează în scop estetic tocmai pentru că operația va face doar ca pacientul să vadă la nivelul la care vedea cu ochelarii. Această procedură se realizează strict în clinici specializate private, fără a putea fi decontată în vreun fel.
De reținut este faptul că această operație pentru miopie nu va putea fi făcută oricărui pacient. Există câteva criterii de urmărit în cazul în care doriți să efectuați această procedură. În primul rând pacienții eligibili pentru a efectua această procedură trebuie să aibe miopia stagnată de cel puțin 2 sau 3 ani, tocmai pentru a ne putea asigura că va da randament. În al doilea rând structura oculară trebuie să permită acest tip de intervenție, iar acest lucru cade în sarcina medicului oftalmolog.
Pacientul trebuie să fie conștient de faptul că apariția altor afecțiuni precum leziunile la nivelul fundului de ochi, miopiile mari sau ampliopia pot dăuna unei astfel de proceduri. Prin urmare operația ar fi făcută degeaba. În concluzie înainte de a lua o decizie cu privire la această intervenție chirurgicală este bine să vă consultați cu medicul oftalmolog, iar împreună să găsiți varianta benefică pentru dumneavoastră și confortul dumneavoastră.
Picături pentru ochi care lăcrimează – care sunt cele mai bune picături pentru ochi roșii?
Epifora este o afecțiune caracterizată prin lacrimarea excesivă a ochilor. Acest lucru se întâmplă atunci când producția de lacrimi este mai mare decât capacitatea ochilor de a le drena corect. Ea mai poate fi determinată și de sindromul ochiului uscat.
De obicei lăcrimarea excesivă este temporară, dar putem apela la picături pentru ochi care lăcrimează pentru a curăța suprafața acestora și pentru a menține o hidratare corespunzătoare. Cele mai bune picături pentru ochi roșii sunt și ele potrivite în această situație. Există de asemenea și picături de ochi uscați, aceasta fiind de asemenea o problemă destul de frecventă în zilele noastre.
Lentile de contact colorate cu dioptrii – pot agrava miopia sau este doar un mit?
Atunci când pacienții care au fost diagnosticați cu miopie și nu doresc sub nici o formă să accepte purtarea de ochelari de vedere, medicii oftalmologi recomandă lentilele de contact. Recent au apărut lentile de contact colorate cu dioptrii care fac din această afecțiune un mod de schimbare de look pentru pacient prin achiziționarea mai multor nuanțe de lentile de contact.
Ce trebuie știut despre lentilele de contact? Fie că sunt lentile de contact colorate cu dioptrii sau nu acestea sunt folosite în scop medical ca alternativă a ochelarilor. Acestea sunt confecționate din plastic și se aplică pe ochi. Ca și beneficii acestea pot corecta problemele de vedere și permit o vedere mult mai bună decât dacă pacientul ar purta ochelari. În același timp lentilele pot fi folosite în scop estetic și aici intervin acele lentile de contact colorate cu dioptrii.
Lentilele de contact, fie ele colorate si cu dioptrii, fie ele doar cu dioptrii sunt folosite și în scop terapeutic atunci când în urma unei intervenții chirurgicale ochiul are nevoie de pansament. Prin urmare este considerat faptul că aplicarea unor lentile de contact colorate au doar efect estetic și nicidecum nu ar trebui să ne facem griji în privința acestora.
Legat de lentilele de contact, menționăm că uneori ne putem lovi de problema ochilor roșii, care se datorează tocmai purtării prelungite a acestora sau dacă impurități au ajuns pe lentilele de contact. Recomandă să se folosească cele mai bune picături pentru ochi roșii în această situație sau chiar și niște simple picături pentru ochi care lăcrimează.
Picături de ochi pentru curățare sau picături de ochi uscați sunt de asemenea binevenite în rutina zilnică a persoanelor care au ales să poarte lentile de contact.
Ce suplimente alimentare naturale putem alege pentru sănătatea vederii?
Atunci când dorim să introducem în rutina noastră zilnică suplimente alimentare de orice tip este important să ne documentăm despre acest lucru, dar mai cu seamă să cerem și părerea medicului de familie sau de specialitate pentru a ne îndruma către suplimente alimentare care să conțină ingrediente naturale în primul rând, dar și ingrediente care să își aducă aportul în ceea ce privește destinația lor.
În cazul suplimentelor alimentare care își aduc aportul în ceea ce privește sănătatea vederii și ținerea sub control a cauzelor pentru probleme cu ochii, trebuie să avem în vedere faptul că aceste suplimente obligatoriu trebuie să conțină luteină (astigmatismul miopic, miopia sau hipermetropia necesită acest lucru). Acest component ce poartă denumirea de luteină ajută la pigmentarea retinei și la menținerea unei vederi sănătoase prin acțiunea sa precum un filtru de lumină.
Luteina protejează țesutul ocular de orice daună provenită de la expunerea radiațiilor ultraviolete. Alte beneficii ale luteinei reprezintă încetinirea a ceea ce se numește degenerare maculară din cauza înaintării în vârstă (AMD), aceasta reprezentând principala cauză a tulburărilor de vedere și bineințeles a orbirii.
Tot când vorbim despre sănătatea ochilor este bine să fim atenți la suplimente alimentare care conțin betacaroten – o altă componentă benefică pentru sănătatea ochilor. Betacaroten este tot o carotenoidă ce poate fi asociată cu sănătatea ochilor, însă față de luteină și zeaxantină, aceasta poate crește riscul de cancer pulmonar în rândul persoanelor fumătoare.
Exemple de suplimente naturale pe care le recomandăm în astigmatismul miopic, miopie sau hipermetropie
Printre aceste suplimente care ajută la astigmatismul miopic / miopie se numără si capsulele pentru vedere Oculax, un supliment alimentar natural ce a fost crest special pentru a veni în ajutorul pacienților ce își doresc să își recapete vederea ageră, dar și pentru pacienții care își doresc să se îngrijească de sănătatea ochilor lor. Acest supliment alimentar vine în flacoane de 20 sau de 30 de capsule, însă cunoscut este faptul că atunci când sunt promoții avem șansa să găsim și flacoane de 40 sau 60 de capsule.
Așa cum era de așteptat, capsulele pentru vedere Oculax, conțin vitamine precum B1, B6, B2, B12 și Zinc, dar în principal luteină despre care am discutat faptul că reprezintă principalul atacant atunci când vine vorba despre lupta împotriva dioptriilor.
Prin urmare acest supliment alimentar are ca beneficii eliminarea senziției ochilor uscați și obosiți (deci nu mai ai neapărat nevoie atât de des de picături de ochi uscați sau picături pentru ochi care lăcrimează), ajută la dispariția ochilor roșii și iritați, stimulează vederea ageră datorită beneficiilor prin care ajută la întărirea mușchilor de la nivelul ochilor și previne apariția altor afecțiuni oculare ale pacientului.
Pentru ca efectul suplimentelor să fie unul amplificat, este necesar însă să ținem cont și de celelalte recomandări ale oftalmologilor (să evităm să petrecem mult timp în fața ecranelor, să luăm pauze dese – privind în depărtare pentru relaxarea ochilor etc.). Dacă încă nu te-ai hotărât ce tratament să folosești, te invităm să citești multele review-uri pe care site-ul nostru ți le pune la dispoziție. Cu siguranță ai de unde alege.
Sperăm că acest articol despre afecțiunile ochiului îți este util și ți-a răspuns la cât mai multe întrebări pe care le aveai despre astigmatismul miopic, miopie, hipermetropie, picături de ochi de orice fel și așa mai departe.
Dacă te-a ajutat, nu ezita să îl transmiți mai departe și să dai un share pe rețelele de socializare. Și ține minte, nu este nimic mai important decât o sănătate de fier a ochilor – fără ei viața noastră ar fi complet schimbată.
Nu există comentarii.
Fii primul care adaugă un comentariu.