Știm cu toții cât de bună este ciocolata, însă ce trebuie să știm despre ciocolată și în general despre orice aliment care este dulce și de la care ne este greu să ne abținem este că trebuie consumate moderat. Iar dacă ne este greu să renunțăm la dulciuri, atunci vă prezint câteva alimente care scad glicemia rapid dar și o listă cu alimente pentru diabet.
În cele ce urmează vom discuta despre ce înseamnă diabetul și cum se manifestă, dar și modalități de a îl ține sub control cu ajutorul alimentației și a suplimentelor alimentare. Tot astăzi vom vorbi despre tipurile de diabet și care sunt simptomele principale ale acestei afecțiuni.
Veți afla și care sunt cauzele diabetului, factorii care favorizează apariția afecțiunii, dar și câte tipuri de diabet există și ce analize trebuiesc efectuate pentru a depista din timp apariția diabetului. Iar la final vom expune ce tratament putem urma și cum ne poate influența alimentația tratamentul pe care îl urmăm.
Cuprins articol:
Diabet zaharat – ce este și cum apare?
Pentru a înțelege mai bine cum apare și de ce, trebuie să vorbim puțin despre ce este mai exact această afecțiune. Denumirea de diabet zaharat ne induce din start ce înseamnă, mai exact reprezintă o afecțiune de tip cornică pentru care medicina modernă nu a găsit vindecare. Trebuie să știm că diabetul zaharat nu se transmite și apare ca urmare a faptului că organismul nu mai produce insulină ori nu o poate utiliza adecvat.
Așa cum am specificat, atunci când vorbim despre diabet zaharat ne raportăm la acea tulburare a metabolismului care atunci când se instalează în organism nu mai poate fi eliminat, iar pacientul este nevoit să trăiască zi de zi cu această tulburare.
Această boală este caracterizată prin modificările pe care le aduce la nivelul metabolismului în sensul glucidelor, lipidelor și al proteinelor, iar ca rezultat avem deficienta de insulinosecreție, insulinorezistență ori, în unele cazuri ambele deficiențe.
Trebuie să cunoaștem faptul că există trei tipuri principale de diabet zaharat, respectiv diabetul zaharat tip 1 care este insulinorezistent, mai exact se vorbește despre dependența de insulină, diabetul zaharat tip 2, care reprezintă aproximativ 90% din cazuri și este asociată cu obezitatea și cel de tip gestațional, care se manifestă la femeile însărcinate mai ales în semestrul 2 sau 3.
Simptome glicemie mare
Pentru a ne putea da seama dacă ceea ce experimentăm este motiv de îngrijorare trebuie să fim atenți la următoarele simptome pentru glicemie mare. În primul rând vom experimenta o sete excesivă și o senzație de gură uscată și bineînțeles nevoia de a urina mai des decât de obicei.
Oboseala și vederea încețoșată sunt si ele simptome pentru glicemie mare, însă nu numai. Vom experimenta o scădere în greutate și o dificultate de concentrare. În același timp trebuie să știm faptul că simptomele manifestate de glicemia mare se dezvoltă pe parcursul a mai multor zile sau chiar săptămâni.
Simptomele unei glicemii mari vor ieși la suprafață doar atunci când nivelul glicemiei va crește foarte mult. Alte simptome ale acestei boli sunt apariția unor infecții recurente, a unor dureri la nivelul stomacului și o respirație ce tinde să aibă un miros fructat.
Alimente care scad glicemia rapid – cum fac acest lucru?
Pentru a putea ține sub control o glicemie ce tinde să fie mare este bine să știm că există alimente care ne ajută să facem acest lucru mai ușor. Este evident faptul că o alimentație sănătoasă ne ținem departe orice fel de afecțiune. Astfel, în cele ce urmează vom expune câteva alimente care scad glicemia rapid.
În primul rând este foarte indicat să introducem în alimentația noastră zilnică alimente bogate în fibre pentru a putea scăpa de kilogramele în plus, dar sunt benefice și când vine vorba de reducerea riscului apariției diabetului. Tot aceste alimente bogate in fibră vor ajuta și întreg sistemul digestiv să funcționeze în parametri optimi.
Printre alimentele care scad glicemia rapid se numără bananele, avocado, merele, capșunile, prunele, fructele de pădure, cartofii dulci, usturoiul, legumele care nu conțin amidon precum broccoli, conopida și legumele cu frunze verzi, fasolea, lintea sau năutul. Este bine să introducem în dieta noastră și cerealele integrale precum pastele, pâinea integrală sau ovăzul, dar și ceea ce numim grăsimi nesaturate, respectiv uleiul de măsține, migdalele, semințele de dovleac sau semințele de in.
Ce rol au suplimentele alimentare atunci când suferim de diabet zaharat?
Atunci când ne gândim să introducem în dieta noastră zilnică și suplimente alimentare precum capsulele Inspilar sau, tot din aceeași categorie, tratamentul cu Gluconax care ar putea să ne ajute atunci când discutăm de persoane diagnosticate cu diabet, trebuie să știm că există suplimente alimentare care pot ajuta în acest sens, dar trebuie să conțină ingrediente în acest sens.
Atunci când vorbim despre suplimente alimentare care ameliorează simptomele provocate de diabet trebuie să luăm în calcul suplimente care conțin crom, iar produsele de pe site-ul nostru sunt cel mai bun exemplu aici. Cromul este important deoarece pacienții care se confruntă cu diabetul pierd mult mai mult crom prin urină, astfel se poate influența rezistența la insulină.
În același timp trebuie să utilizăm suplimente alimentare care conțin magneziu. Acesta este prezent și în cerealele integrale sau în nuci. Magneziul reprezintă un element esențial pentru oase sănătoase, dar și pentru funcționarea mușchilor, tensiunea arterială și menținerea unui ritm cardiac normal.
Listă alimente diabet – ce te ajută să îl ții sub control?
Atunci când vorbim despre cauzele diabetului, în primul rând vorbim despre o alimentație neechilibrată care include de regulă alimente procesate și foarte bogate în zahăr sau grăsimi nesănătoase, fapt pentru care nivelul de glucoză din sânge crește. De asemenea, persoanele supraponderale sunt mult mai predispuse la diabet (deci unele diete pentru slăbit de asemenea pot fi de ajutor).
Prin urmare, în cazul în care vă aflați printre persoanele diagnosticate cu diabet este bine să știți și să nvă formați o listă cu alimente pentru diabet. Din această listă nu trebuie să lipsească în primul rând orice lichid neîndulcit, precum apa sau ceaiul. Un alt aliment nelipsit de pe masa este pâinea, dar aceasta trebuie să fie neapărat graham sau neagră.
Din aceeași listă cu alimente pentru diabet trebuie să facă parte peștele, legume precum varza, conopida, spanacul, fasolea, sparanghelul, roșiile sau cartofii dulci. La capitolul brânzeturi este indicat să consumăm caș sau urdă. Vestea bună este ca nu trebuie să renunțăm de tot la micila plăceri dulci, singura condițiie fiind faptul că acestea trebuie făcute în casă și consumate moderat.
Ceaiuri care scad glicemia
Așa cum am specificat, trebuie să fin atenți să ne menținem hidratați, prin urmare putem apela la ceaiuri care scad glicemia. Astfel rămânem și hidratați, dar ajutăm organismul la scăderea glicemiei. O veste bună pentru consumatorii de cafea este faptul că se poate consuma în continuare, dar fără zahar, arome, frișcă sau lapte.
În lista de ceaiuri care scad glicemia sunt prezente următoarele: ceaiul de păpădie, ceaiul de cicoare, ceaiul alb, ceaiul negru și cel verde, ceaiul de portocale, ceaiul de frunze de zmeur, ceaiul de scorțișoară, ceaiul din frunze de nuc și ceaiul de urzică.
Ceaiul pe care il consider ideal este cel din frunze de afin. Frunzele de afin conțin mirtilină sau ”insulina vegetală” care ajută organismul la reglarea nivelului de zahar regăsit în sânge. Se știe faptul că afinul are acțiune hipoglicemiantă, încă dinainte de a se descoperi insulina, acest ceai era folosit tocmai în acest scop.
Fructe și legume pentru diabetici
Așa cum am tot menționat încă de la început, atunci când suntem în postura unui diagnostic de diabet trebuie să începem să avem mult mai multă grijă de alimentația noastră (iar suplimentele alimentare pentru diabet sunt chiar necesare) dar și de modul în care ne petrecem timpul. Tocmai de aceea o alimentație sănătoasă și câteva exerciții fizice pot ține sub control diabetul.
De aceea este recomandat să introducem în dieta zilnică a pacientului fructe și legume pentru diabetici. Vom avea doar de câștigat de pe urma acestui lucru. Se știe faptul că regimul alimentar pentru persoanele diabetice nu este foarte restrictiv și se recomandă de fapt o varietate de produse bogate în nutrienți, însă toate acestea în porții adecvate.
Printre aceste fructe și legume pentru diabetici se regăsesc în primul rând legumele ce nu conțin amidon, dar care conțin vitamine, antioxidanți, minerale și fibre. Printre aceste legume regăsim castraveții, roșiile, adreii, ridichile, legumele verzi precum leurda, salata sau ceapa sau morcovii. Printre fructele recomandate pentru persoanele cu diabet, pe primul loc sunt fructele de pădure, urmate de citrice precum portocalele.
Plante care scad glicemia
Atât diabetul, cât și prediabetul pot fi gestionate cu ajutor din partea unor plante care scad glicemia, însă este neaparat necesar ca persoana în cauză să își schimbe și stilul de viață, tocmai pentru a reduce valorile inregistrate de glicemie și bineînțeles pentru a aduce metabolismul în echilibru.
Printre aceste plante care scad glicemia se numără afinul, care este un ajutor consumat atât în varianta naturală cât și sub formă de ceai de frunze de afin. O altă plantă este păpădia, cu rol diuretic și coleretic, dar și cu efecte hipoglicemice. Nucul, atât în forma sa naturală, cât și sub formă de ceaiuri. Este cunoscut faptul că nucile, mai ales cele verzi, conțin iod, benefic de altfel în lipta contra diabetului.
O altă plantă benefică împotriva diabetului și care ajută la scăderea glicemiei este fasolea. Aceasta este bogată în fibre și vitamine și cu un conținut de indice glicemic mic. Același lucru este valabil și pentru fasolea albă sau păstăi, tocmai prin conținutul de arginină și fibre ce au o acțiune similară insulinei.
Trebuie menționat că este bine să ținem și hipertensiunea arterială sub control, deoarece și aceasta favorizează diabetul. Așadar e bine să includem în dieta noastră și unele alimente pentru a scădea tensiunea mare astfel încât să fim siguri de succes.
Ce este neuropatia diabetică?
Neuropatia diabetică este o comună complicație atunci când vine vorba despre diabetul zaharat. Aceasta este întâlnită atât în cazul pacienților care se confruntă cu diabetul zaharat de tip 1, cât și în cazul celor cu diabet zaharat tip 2. Această complicație constă în prezența unor simptome cu declanșare din sistemul nervos periferic.
Atunci când vorbim despre diabetul zaharat de tip 2 trebuie să știm că neuropatia diabetică poate fi prezentă încă din momentul diagnosticării. Tocmai din acest motiv medicul specialist va recomanda pacientului diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2 să constulte și un medic neurolog pentru confirmarea prezenței neutopatiei diabetice.
În ceea ce privește diabetul zaharat de tip 1, neuropatia diabetică nu este prezentă încă din stadiul de diagnostic, dar poate apărea oricând. Medicul specialist care a pus diagnosticul de diabet zaharat de tip 1 va îndruma pacientul la un control neurologic abia după aproximativ cinci ani de la diagnosticul referitor la diabet.
Tratament neuropatie diabetică
Atunci când vorbim despre un tratament pentru neuropatie diabetică trebuie să știm faptul că acesta poate fi de mai multe tipuri, respectiv Non-farmaceutic, farmacologic, etiopatogenic sau simptomatic. Când vorbim despre tratamentul non-farmaceutic ne referim de fapt la stimularea electrică nervoasă transcutanată sau cea electromagnetică, dar și electroterapia și acupunctura.
Tratamentul farmacologic ce concentreză pe mecanismele patogenice, adică pe simptomatologia dureroasă. Tratamentul etiopatogenic este realizat cu acid alfa lipoic administrat pe os sau prin injecție intravenoasă și cu benfotiamină care se absoarbe sub froma tiaminei. Tratamentul simptomatic se realizează prin administrarea de medicamente de primă linie din punct de vedere terapeutic atunci cînd vine vorba despre durerea neuropată.
Simptomele diabetului pe sistem nervos
Simptomele diabetului pe sistem nervos sunt simptome specifice fiecărei forme ale neuropatiei diabetice. Atunci când esre vorba despre neuropatia diabetică periferică sun prezente simptome precum furnicături, dureri la atingere, crampe musculare, scăderea forței musculare, instabilitate la mers, picior Charcot, distensie sau chiar parestezie.
Când este vorba de alte forme, simptomele diabetului pe sistem nervos sunt: scăderea toleranței la efort, gastropareza, constipație sau diaree, incontinența fecală sau scăderea forței musculare. Însă toate aceste simptome survin în funcție de evoluția afecțiunii, dar și de tipul de neuropatie.
După cum se poate vedea, avem o varietate destul de mare de probleme care pot să apară datorită diabetului. Este necesar așadar să luăm toate măsurile necesare încă dintr-un stadiu incipient, pentru a nu ajunge în situația în care să devenim dependenți de insulină.
În cazul în care ți se pare că număr de soluții pe care tu le ai la dispoziție este unul compleșitor și nu știi exact spre care să îți îndrepți atenția, atunci recomandarea noastră este să ai o discuție cu un specialist, care îți poate oferi sfaturi care să te ajute în problemele pe care le ai.
Aurelia
Multe dintre cele spuse de voi in articol aplic deja in dieta mea si ma ajuta sa ma simt mult mai bine, cu niveluri ale glicemiei tinute sub control. Nu sunt o mare fana a ceaiurilor dar parca recomandarile de ceai din articol mi-au facut pofta asa ca o sa incerc si eu 😀